SCOPE FinTech Solutions

Wat is een CDD analist?

Wat is een CDD analist?

CDD is een proces waarbij relevante informatie over de bestaande of nieuwe klant wordt verzameld en vervolgens wordt geëvalueerd op mogelijke risico’s in het kader van de Wwft het witwassen van geld of de financiering van terroristische activiteiten. De afgelopen jaren is dit proces steeds belangrijker geworden, want praktijken zoals witwassen, fraude en terrorisme zijn zaken waar we helaas nog te maken mee hebben. Financiële instellingen liggen onder een vergrootglas bij de toezichthouder. Om te zorgen dat dit proces (onderzoek) correct uitgevoerd wordt, schakelt u een CDD analist in. 

De CDD analist

Een CDD analist zorgt ervoor dat alle benodigde controles uitgevoerd worden zodat u geen onnodige risico’s loopt. Als u deze controles niet uitvoert, loopt u het risico op stevige boetes. En daarnaast ook reputatieschade. De aanpak van witwassen en terrorisme financiering staan tegenwoordig ook hoog op de politieke agenda (Wwft). Daarom is het raadzaam om te investeren in mensen en/of systemen die dit voor u kunnen uitvoeren.

Opzoek naar sporen die kunnen leiden naar een financieel-economische criminaliteit

De CDD analist zet zich in als detective die opzoek gaat naar sporen die kunnen leiden naar financieel-economische criminaliteit. Een degelijk ‘Customer Due Diligence’ beleid helpt u om uw instelling beter beschermd te houden tegen onnodige risico’s. Hierbij is het zaak om gedegen klantonderzoek te verrichten. De Europese anti-witwasrichtlijn (AWR) en nationale implementaties daarvan, zoals de Nederlandse Wwft, verplichten bepaalde organisaties tot het verrichten van klantenonderzoek (customer due diligence/CDD). De organisaties waarvoor deze verplichting geldt, moeten voldoen aan de CDD-eisen als ze een zakelijke relatie aangaan. De analisten moeten beoordelen in welke mate een klant de organisatie blootstelt aan risico. Deze risico’s zijn onder andere het witwassen van geld en terrorismefinanciering. Enerzijds komt het aan op het bestuderen van aangeleverde dossiers: analyse, oordeelsvorming en rapportage. Maar anderzijds is er ook regelmatig afstemming met de klantverantwoordelijke of rechtstreeks met de klant om meer inzicht te krijgen in specifieke activiteiten of transacties.

SCOPE FinTech Solutions heeft CDD-oplossingen voor allerlei soorten klanten ontwikkeld die moeten voldoen aan de Wwft. Om meer te weten te komen over de oplossingen en waarom dit geld, tijd en onnodige blootstelling aan risico’s kan besparen:

Picture of Talitha Dirven
Talitha Dirven
Ik ben Talitha Dirven en werkzaam als Finance & Operations Manager bij SCOPE FinTech Solutions. Ik schrijf veel content over de voordelen van onze software en op welke manier klanten het in de praktijk het beste kunnen inzetten zodat ze optimaal van de voordelen gebruik maken. De markt is enorm dynamisch qua nieuws, veranderingen in wet- & regelgeving, duidelijkheid over de toepassing ervan en technologische ontwikkelingen en om hier allemaal goed van op de hoogte te blijven bezoek ik samen met mijn collega’s veel kennisbijeenkomsten, evenementen en zorgen we dat we de belangrijke ontwikkelingen verwerken in onze content en delen met onze klanten en partners via onze website, nieuwsbrieven en bijeenkomsten. Mijn blogs en nieuws vind je hier.

brochure API

Maak CDD nog makkelijker, integreer CDD-controles direct in uw eigen software omgeving. Of maak gebruik van een van de oplossingen van onze partners waar de CDD controles al in geïntegreerd zijn. Download hier de brochure.

brochure Compliance Management Portal

Met onze kennis- en datapartners hebben wij de juiste gereedschap voor KYC-afdelingen ontwikkeld om uw risicobeoordelingsproces sneller, efficiënter en interessanter voor medewerkers te maken. Lees de voordelen in onze brochure.