SCOPE Marketing Technology B.V.

Waarom is het in het kader van de Wwft belangrijk dat u controleert of uw cliënt een PEP (Politiek Prominent Persoon) is?

Waarom is het in het kader van de Wwft belangrijk dat u controleert of uw cliënt een PEP (Politiek Prominent Persoon) is?

In het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is het belangrijk om te controleren of een cliënt een Politically Exposed Person (PEP) is, omdat PEP’s een groter risico op witwassen en financieren van terrorisme kunnen vormen dan andere cliënten.

Een PEP is iemand die een openbare functie heeft of heeft gehad, óf iemand die een belangrijke positie inneemt binnen een bedrijf of organisatie. Dit kan bijvoorbeeld een politicus of een bestuurder van een staatsbedrijf of een hooggeplaatste functionaris van een internationale organisatie zijn. PEP’s hebben vaak toegang tot grote hoeveelheden geld en kunnen dat gebruiken om geld wit te wassen of terroristische activiteiten te financieren.

Wanneer u erachter komt dat een cliënt een PEP is, moet u extra maatregelen nemen om de eventuele risico’s te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat u meer informatie moet verzamelen over de cliënt en zijn of haar transacties, óf dat u extra controles moet uitvoeren. Dit helpt eventuele illegaliteit snel op te sporen en te voorkomen.

Daarbij is het ook verplicht om een PEP melding te doen bij de FIU (Financial Intelligence Unit) indien er een zakelijke relatie met een PEP wordt aangegaan of er zich een verdachte transactie voordoet.

Download de brochure

Met onze kennis- en datapartners hebben wij juiste gereedschap voor KYC-afdelingen ontwikkeld om uw risicobeoordelingsproces sneller, efficiënter en interessanter voor medewerkers te maken. Lees de voordelen in onze brochure.