SCOPE FinTech Solutions

De risico’s van negatief nieuws voor Wwft-compliance

De risico's van negatief nieuws voor Wwft-compliance

Nederland heeft de afgelopen jaren een aantal maatregelen genomen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Eén van die maatregelen is de invoering van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In het kader van de Wwft moeten financiële instellingen cliëntenonderzoek (ook wel CDD-onderzoek) verrichten om inzicht te krijgen in hun cliënten, en om zich ervan te vergewissen dat zij geen illegale activiteiten ontplooien. Op grond van de Wwft moeten deze instellingen de activiteiten van hun cliënten controleren en passende maatregelen nemen als zich risico’s of onregelmatigheden voordoen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het volgen van het nieuws voor negatieve berichten over de activiteiten van een cliënt. 

Waarom negatieve nieuwsmonitoring belangrijk is 

Negatief nieuws monitoren is een belangrijk onderdeel van CDD, omdat het financiële instellingen helpt bij het identificeren van potentiële risico’s in verband met een bepaalde klant. Door op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen en mediaberichten met betrekking tot hun klanten, kunnen financiële instellingen onregelmatigheden of verdachte activiteiten opmerken voordat het een probleem wordt. Dit helpt hen om zichzelf te beschermen tegen aansprakelijkheid en bij het naleven van de anti-witwasvoorschriften.

Bovendien kan het volgen van negatief nieuws waardevolle inzichten verschaffen in de huidige situatie van een klant, en financiële instellingen helpen betere beslissingen te nemen over met wie ze zaken doen. Als een klant bijvoorbeeld betrokken is bij een controversiële situatie die kan leiden tot juridische stappen of reputatieschade, kan de instelling ervoor kiezen geen zaken met hem te doen om zichzelf te beschermen. 

Hoe financiële instellingen negatief nieuws kunnen volgen 

Financiële instellingen hebben verschillende mogelijkheden om negatief nieuws over hun klanten te monitoren. De eenvoudigste manier is door handmatig online te zoeken naar relevante artikelen en deze op een georganiseerde manier bij te houden. Deze aanpak vergt echter tijd en middelen die veel organisaties niet beschikbaar hebben. 

Gelukkig zijn er geautomatiseerde oplossingen die kunnen worden gebruikt om negatief nieuws effectiever te monitoren. Deze oplossingen maken gebruik van geavanceerde algoritmes om honderden nieuwsbronnen in real-time te scannen en gebruikers te waarschuwen wanneer er relevante artikelen online verschijnen. Dit betekent dat organisaties op de hoogte kunnen blijven van hun klanten, zonder daarvoor speciaal personeel of middelen in te hoeven zetten. Bovendien zijn geautomatiseerde oplossingen kostenefficiënter dan handmatige zoekopdrachten, omdat ze niet zoveel mankracht of tijd van de medewerkers van de organisatie vergen. De SCOPE CDD-oplossingen bevatten automatisch de mogelijkheid tot controle op negatief nieuws. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om aan de hand van gedefinieerde zoektermen ook de Bing-search uit te voeren waarbij het internet wordt afgespeurd. 

Samenvattend

Negatief nieuws monitoring is een belangrijk onderdeel van customer due diligence onder de Wwft regelgeving in Nederland, omdat het financiële instellingen helpt bij het identificeren van potentiële risico’s met betrekking tot hun klanten voordat het grote problemen worden. Financiële instellingen kunnen handmatig online naar relevante artikelen zoeken of het proces automatiseren door gespecialiseerde softwareoplossingen te gebruiken die speciaal voor dit doel zijn ontworpen; beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen, afhankelijk van de specifieke behoeften van een organisatie en de beschikbare middelen. Uiteindelijk moeten alle organisaties echter streven naar inzicht in de risico’s die gepaard gaan met negatief nieuws, zodat ze zich kunnen beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheid terwijl ze zich te allen tijde houden aan de anti-witwasregelgeving. 

brochure API

Maak CDD nog makkelijker, integreer CDD-controles direct in uw eigen software omgeving. Of maak gebruik van een van de oplossingen van onze partners waar de CDD controles al in geïntegreerd zijn. Download hier de brochure.

brochure Compliance Management Portal

Met onze kennis- en datapartners hebben wij de juiste gereedschap voor KYC-afdelingen ontwikkeld om uw risicobeoordelingsproces sneller, efficiënter en interessanter voor medewerkers te maken. Lees de voordelen in onze brochure.