Nadat X (voorheen Twitter) vorig jaar al tekortschoot op het gebied van regelgeving, met onvoldoende transparantie over adverteerders, gebrekkige verificatieprocessen en onvoldoende toezicht op schadelijke content, lijkt het platform nu opnieuw in de problemen te komen. Dit keer vanwege mogelijke overtredingen van de Digital Services Act (DSA).
De DSA legt internetbedrijven strikte verplichtingen op om illegale inhoud, desinformatie en haatzaaiende uitingen actief te bestrijden en daar transparant over te rapporteren. Bedrijven moeten aantonen dat zij effectieve maatregelen hebben genomen om de integriteit van hun platform te beschermen.
Een mogelijke miljardenboete voor X is een belangrijk signaal naar alle bedrijven wereldwijd: compliance stopt niet bij landsgrenzen. De DSA is van toepassing op alle bedrijven die actief zijn binnen de Europese markt, ongeacht hun vestigingsplaats. Daarmee wordt het essentieel om altijd scherp te zijn op internationale wetgeving, zeker in sectoren waar data, content en klantinformatie centraal staan.
Financiële instellingen zijn momenteel niet meer alleen financiële instellingen. Zodra banken, verzekeraars of fintechs digitale platformen inzetten krijgen ze te maken met nieuwe spelregels. Als bedrijf krijgt u hier al snel mee te maken, zeker als u actief bent in online marketing of digitale dienstverlening — zelfs als dat niet uw hoofdactiviteit is. De DSA kijkt niet naar sector, maar naar gedrag: wie online actief is, moet verantwoordelijkheid nemen.
Voor organisaties betekent dit dat compliance niet langer alleen reactief mag zijn, maar structureel geïntegreerd moet worden in alle bedrijfsprocessen. Denk aan:
- Robuuste monitoring- en rapportagesystemen voor contentbeheer
- Transparantie richting gebruikers en toezichthouders
- Proactieve risicoanalyses en het snel kunnen aanpassen van beleid bij veranderende regelgeving
Hoe voldoe je als financiële instelling aan de DSA? Het nieuws rond de mogelijke recordboete van X onderstreept hoe streng toezichthouders optreden tegen niet-naleving en hoeveel risico bedrijven lopen als zij compliance niet als een topprioriteit behandelen. In een internationale en digitale economie is investeren in compliance niet alleen noodzakelijk om sancties te vermijden, maar ook om de continuïteit, reputatie en groei van de organisatie veilig te stellen.