Know Your Customer of KYC is een belangrijke term die verwijst naar het ‘ken uw klant’-beginsel. Het proces van inventarisatie, identificatie en verificatie van de klant vóór en tijdens het zakendoen. Maar wat wordt er nou precies bedoelt met Know Your Customer, KYC en CDD?

 

De term Know Your Customer/KYC kan men beschouwen als een vrachtcontainer. Customer Due Diligence (CDD), of “gepaste zorgvuldigheid’, bevindt zich in deze container. Customer Due Diligence of CDD is onderdeel van een ‘Know Your Customer’-inventarisatie. Het is het proces waarbij relevante informatie over de klant wordt verzameld en beoordeeld op mogelijk risico voor de organisatie, het witwassen van geld en het financieren van/terroristische activiteiten. Het is o.a. van toepassing op financiële dienstverlening, onroerend goed, advocatuur, trustkantoren, accountants en belastingadviseurs. SCOPE heeft ook een aparte KYC portal. Deze portal stelt cliënten en adviseurs van vermogensbeheerders in staat om op een gebruiksvriendelijke, efficiënte en veilige manier informatie uit te wisselen ten behoeve van het cliëntinventarisatie proces.

Lees ook: De SCOPE CDD oplossing

KYC en CDD worden vaak gezien als hetzelfde, maar er is een verschil.

 Het verschil: CDD is een proces waarbij relevante informatie over de bestaande of nieuwe klant wordt verzameld en vervolgens wordt geëvalueerd op mogelijke risico’s in het kader van de Wwft voor de organisatie wat betreft het witwassen van geld of de financiering van terroristische activiteiten.

KYC gaat over het borgen van de kwaliteit van het advies voor de cliënt in het kader van de MiFID II en de MiFIR. Een goed uitgevoerd Know Your Customer- en Customer Due Diligence  proces resulteert uiteindelijk in een goede, op het risicoprofiel van de cliënt of cliënten afgestemde, beleggingsportefeuille voor een gecontroleerde en geverifieerde cliënt.

Zowel CDD en MiFID II KYC vallen onder het Know-Your-Customer-Proces.

Wilt u meer informatie over de SCOPE KYC portal of de vernieuwde SCOPE CDD Cloud solution? Neem dan gerust contact met ons op.