SCOPE kijkt terug op een geslaagd KYC Update event. Op dinsdag 21 november j.l. vond in het Philips stadion te Eindhoven het zogenaamde KYC update event plaats waarin het laatste nieuws, de stand van zaken rondom de SCOPE KYC Cloud oplossing en de roadmap voor 2018 werden gepresenteerd.

“We zijn ervan overtuigd dat als de eindbelegger wint, iedereen wint. Het is in ieders voordeel dat mensen een goede beleggerservaring hebben.”
Ben Granjé

De stand van zaken

Er is veel gebeurd sinds de release van de KYC oplossing op 18 mei van dit jaar. Na vele gesprekken met prospects, klanten en deskundigen op verschillende gebieden blijkt dat een van de belangrijkste zaken in de kern van KYC blijft: “Hoe ga je met je klanten om en hoe zorg je voor vertrouwen in de relatie?” Het inzetten van de SCOPE KYC oplossing kan op diverse vlakken bijdragen aan het vertrouwen in de relatie tussen u en uw klant en daarmee een significante bijdrage leveren aan de duur van uw klantrelaties. Vanuit deze gedachte ontwikkelt SCOPE de software en in onze contacten proberen we dit gedachtegoed actief uit te dragen. De software is wat dat betreft een middel en een moment opname en continu in ontwikkeling.

Nieuw : subjectieve risicobereidheidstest

Een van de hoogtepunten van de middag is de bekendmaking van het feit dat SCOPE marketing technology b.v. een samenwerkingsverband is aangegaan met FinaMetrica (www.riskprofiling.com) op het gebied van het bepalen van de subjectieve risicotolerantie van de client. FinaMetrica is een van de wereldleiders op het gebied van risico tolerantie bepaling en wordt onder andere ingezet bij grote banken als GoldmanSachs en HSBC.

Voor het bepalen van deze risico tolerantie wordt gebruik gemaakt van een test welke bestaat uit 12 vragen. Deze test is inmiddels wereldwijd door meer dan een miljoen respondenten ingevuld, waardoor er een enorme referentiedatabase met antwoorden is ontstaan, welke continu gebruikt wordt om de test te verbeteren. Deze test zal geintegreerd worden met de SCOPE KYC Cloud oplossing, zodat er naast de objectieve risicobereidheidsbepaling via de financiele positie, persoonsgegevens e.d. nu een extra middel is om de subjectieve risicobereidheid van de client vast te stellen naast de reeds bestaande scenario analyses van de EPI Engine. Dit geeft zowel de client als de vermogensbeheerder/adviseur de tools in handen om tot een zo adequaat mogelijke bepaling van de risicobereidheid te komen.

Gamification : maak het leuk en makkelijk

Tijdens de uitgebreide demonstratie van de KYC oplossing door Bas van der Veer wordt de hele oplossing stap voor stap gepresenteerd en passeren onderweg diverse handigheden de revue, waaronder het importeren en uitlezen van KvK uittreksels om snel en efficient de gegevens van een zakelijke relatie in te voeren, de koppeling met een achterliggende Vicard database voor het versneld invoeren en up to date houden van zakelijke relaties en contactpersonen. Het is duidelijk dat het zo gebruiksvriendelijk en laagdrempelig mogelijk gehouden wordt om zaken in te voeren. Ingevoerde data wordt in mooie grafische overzichten gepresenteerd aan de client.

Behavior. Insight. Applied. Sourced. (BIAS)

Robert van Beek en Ben Granjé van BIAS hebben aan de hand van een duo presentatie de verschillende facetten belicht van de psychische rollercoaster waar een belegger doorheen gaat als hij of zij keuzes moet maken en wat de rol van de zogenaamde vooroordelen of biases hierbij zijn. De psychologische en gedragscomponenten spelen onbewust een grotere rol dan u zou verwachten in de relatie tussen een belegger en vermogensbeheerder.

 

Ben Granjé benadrukt het belang van de persoonlijke aanpak, het kijken naar het grotere plaatje. Een perfect portfolio is namelijk niet het portfolio met de beste verdeling of het hoogste rendement. Het gaat erom dat het portfolio past bij de klant. Hij voorspelt dat de rollen van financieel planner en vermogensbeheerder steeds dichter bij elkaar komen te liggen. De gedetailleerde inventarisatie van de financiële positie en de uitgebreide risicobereidheidsbepaling in de SCOPE KYC oplossing zijn hier een mooi voorbeeld van.
Ben Granjé: “We zijn ervan overtuigd dat als de eindbelegger wint, iedereen wint. Het is in ieders voordeel dat mensen een goede beleggerservaring hebben.”

Het was een fantastische middag en houdt de aankondiging van het volgende update event in de gaten, want de ontwikkelingen gaan razendsnel…