Het nieuwe jaar is aangebroken. 2020 belooft grote veranderingen met zich mee te brengen op het gebied van Fintech. Fintech is een snel bewegende markt waar continu sprake is van innovatie en men opzoek is naar verbeteringen.  Het zorgt voor een frisse wind door de wereld van financiële dienstverlening en maakt positieve veranderingen mogelijk.

Om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van deze sector, hebben wij de belangrijkste trends voor u op rij gezet.

Identiteitscontrole

De FinTech wereld vraagt ons om eerlijkheid en openheid. Daarom is het belangrijk om eens na te gaan, hoe volledig u eigenlijk bent. Momenteel worden er veel interessante oplossingen ontwikkeld, om bedrijven en organisaties te helpen om zo volledig mogelijk te zijn. Op het gebied van fraudebestrijding liggen er  veel kansen. Wij van SCOPE omarmen de uitdaging om fraude, witwassen en financiering van terrorisme te bestrijden, zodat hopelijk over een paar jaar deze identiteits- en betalingsfraude voorgoed verdwenen zijn.

Veiligheid

Men zegt wel eens dat data waardevoller is dan olie. Het is inmiddels zelfs een betaalmiddel geworden. De risico’s die gepaard gaan met de bescherming van zowel financiële assets als data nemen steeds meer toe. Fintechs springen inmiddels ook in dit gat met hun oplossingen. Zo waarschuwt de AFM  voor oplichtingspraktijken. Veiligheid gaat boven alles. En men wordt zich er steeds meer van bewust dat deze veiligheid gewaarborgd moet worden.

Cloud

In Nederland is in 2019 de (public) cloud en hosted IT oplossingen aanzienlijk te noemen. Naar verwachting zal de groei van de uitbestedingen van IT activiteiten en inzet van cloud nog duidelijk toenemen dit jaar. De balans in IT-budgetten slaat namelijk steeds meer door richting hosting en cloud. Het is belangrijker dan ooit om volgende investeringen in de cloud te doen. In de meeste gevallen staan je systemen veel veiliger in de cloud dan lokaal. Cloudleveranciers zijn verplicht maatregelen te nemen aan de privacywetgeving GDPR. Stap je over naar de cloud, dan is het in de meeste gevallen eenvoudiger om compliant te blijven.

UBO-controle

In 2020 moet de vijfde AML-richtlijn van kracht zijn. Die breidt de regels ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme uit. Dit jaar treedt onder meer het UBO-register in Nederland in werking. Een UBO is een Ultimate Beneficial Owner, oftewel de uiteindelijk belanghebbende. Ondernemingen en rechtspersonen zijn in vanaf dit jaar verplicht om hun (in)directe eigenaren te registreren. Een deel van deze persoonsgegevens zoals de naam en het economisch belang van de UBO wordt via het register openbaar.

Bij SCOPE FinTech solutions is het mogelijk om een UBO-check uit te voeren waarbij wordt geprobeerd te achterhalen wie de UBO achter een bedrijf is. Als uw cliënt geen natuurlijk persoon is, bent u verplicht om vast te stellen wie de uiteindelijk belanghebbende(n) van de cliënt is/zijn. De controle via SCOPE CDD On Demand vraagt geautomatiseerd uittreksels bij de Kamer van Koophandel op. Deze uittreksels worden geanalyseerd en de betrokken personen en bedrijven worden in kaart gebracht. Wanneer de structuur helder is wordt getracht vast te stellen welke persoon of personen de UBO’s zijn.

Onze tip aan u, is om goed mee te bewegen met de Fintech markt en altijd uw onderneming te blijven verbeteringen. Om in te spelen op deze belangrijke ontwikkelingen hebben wij voor u een nieuwe dienst ontwikkeld genaamd SCOPE CDD On Demand. Wij helpen u graag op het gebied van identiteitscontrole, veiligheid, cloud en UBO.

Vind hier meer

Better be safe than sorry!